Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih3 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar½ cawan minyak sapi 2 kuntum bunga lawang1 biji buah pelaga
2 ½ cawan air2 kuntum bunga cengkih 2.5 sm kulit kayu manis2 cawan beras¾ cawan tomato sos
Cara:
Goreng bawang putih dan bawang merah dalam minyak sapi hingga kuning. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga. Apabila naik baunya masukkan beras dan gaul rata. Tuangkan air dan garam, biarkan hingga mendidih. Bila sudah kering, masukkan tomato sos. Angkat dan hiaskan dengan telur rebus, bawang goreng, bawang besar yang dihiris bulat dan daun bawang.
2 ulas bawang putih3 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar½ cawan minyak sapi 2 kuntum bunga lawang1 biji buah pelaga
2 ½ cawan air2 kuntum bunga cengkih 2.5 sm kulit kayu manis2 cawan beras¾ cawan tomato sos
Cara:
Goreng bawang putih dan bawang merah dalam minyak sapi hingga kuning. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga. Apabila naik baunya masukkan beras dan gaul rata. Tuangkan air dan garam, biarkan hingga mendidih. Bila sudah kering, masukkan tomato sos. Angkat dan hiaskan dengan telur rebus, bawang goreng, bawang besar yang dihiris bulat dan daun bawang.